Otroški parlament 2018/19

V ponedeljek, 8. aprila 2019, je v Državnem zboru RS potekalo plenarno zasedanje 29. nacionalnega otroškega parlamenta.


29. nacionalni otroški parlament

Eva Vrabec, Osnovna šola Antona Ukmarja Koper


SZJ, 29. NACIONALNI OTROŠKI PARLAMENT.pdf

V četrtek, 28. marca 2019, je predstavnica mladih parlamentarcev MOK in OA Anabel Haber Todorović bila na pripravljalnem sestanku Nacionalnega otroškega parlamenta v Ljubljani.

Predstavnica se je informirala o poteku zasedanja prihajajočega, 29. nacionalnega otroškega parlamenta na temo Šolstvo in šolski sistem.

Iz krajše razprave je razvidno, da v šolah po Sloveniji veliko časa namenjajo problematiki medsebojnih odnosov, da si želijo več praktičnega pouka, več ur predmeta državljanska vzgoja in etika.

V petek, 22. marca 2019, je v Pretorski palači v Kopru potekalo plenarno zasedanje medobčinskega otroškega parlamenta.

Mladi parlamentarci so na seji vneto razpravljali o težavah, ki jih pestijo na poti njihovega šolanja. Med šolami so si izmenjali izkušnje, tehtali so med tem, kaj bi bilo prav in kaj bi se dalo storiti, da bi bilo bivanje v šoli prijaznejše za učence in tudi za učitelje.

Ugotovili so, da bo potrebno veliko truda vložiti v medsebojne odnose in pri posamezniku ustvariti pozitiven odnos do šole kot institucije.

Prisotne je s svojo prisotnostjo počastil župan Mestne občine Koper gospod Aleš Bržan. Med povabljenimi gosti so zasedanju prisostvovale: generalna sekretarka ZPMS, predstavnica Zavoda za šolstvo RS, glavna urednica spletnega časopisa za otroke Časoris in Tinkara Kovač.

Sklepe z zasedanja bodo predstavniki podali na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo v Državnem zboru RS v Ljubljani 8. aprila 2019.

29. medobčinski otroški parlament - zasedanje

Eva Vrabec, Osnovna šola Antona Ukmarja Koper


V ponedeljek, 18. marca 2019, se je na sedežu DPM Koper, na pripravljalnem sestanku sestalo predsedstvo medobčinskega otroškega parlamenta.

Začrtali so potek plenarnega zasedanja v Pretorski palači 22. marca 2019.


V petek, 15. marca 2019, so mladi parlamentarci Mestne občine Koper in Občine Ankaran na medobčinskem otroškem parlamentu izvolili novo predsedstvo, ki bo osnovnošolce 8. aprila 2019 predstavljalo na nacionalnem otroškem parlamentu v državnem zboru v Ljubljani.

Prvi del letošnjega medobčinskega otroškega parlamenta se je odvil v prijaznem ambientu novih prostorov Kulturno izobraževalnega društva PiNA na Gortanovem trgu v Kopru.

Mladi parlamentarci so tega dne na debatnih delavnicah govorili na teme: Odnosi v šoli, Učne vsebine, Moj prosti čas, Moje dolžnosti in odgovornosti, Vloga družine, Sprejemanje različnosti v šoli, Zdrava šola.

Debatne delavnice so vodili izkušeni trenerji Kulturno izobraževalnega društva PiNA.

Navzoče sta s svojim obiskom in impro predstavo presenetila Jaka in Luka iz gledališke skupine Lastniki humorja. Ja, ni ga čez dober smeh. :-)

Komaj čakamo, da se v petek 22. 3. srečamo na plenarnem zasedanju v Pretorski palači v Kopru in še kakšno rečemo. :-)

29. medobčinski otroški parlament - delavnice

Eva Vrabec, Osnovna šola Antona Ukmarja Koper