Pozdravljeni na straneh Društva prijateljev mladine Koper, društva, kjer stremimo po kvalitetnem in varnem vključevanju otrok v družbeno dogajanje današnjega pisanega sveta.

👇   DPM-jevske novice  

facebook

34. medobčinski otroški parlament 


V petek 22. 3. 2024 je Društvo prijateljev mladine Koper organiziralo 34. medobčinski otroški parlament osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran.

Spodaj si preberite prispevek mlade novinarke Nine Lonić iz OŠ Koper. 

34. medobčinski otroški parlament - mlada novinarka

Veseli december 2023


Koper, 8. - 22. 12. 2023


Dedek Mraz že pridno obiskuje otroke v vrtcih MOK. 

Na poti ga spremljajo študentke in študenti UP PEF - Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta, PEF teater s predstavo z naslovom Sreča se z delitvijo veča, prirejeno po slikanici Ize Cedilnik Štrukelj. 

🎄🙂

Otroci z zanimanjem sledijo prijetni zgodbi o medsebojnih odnosih, negativnih in pozitivnih občutkih in prijateljstvu. Po predstavi otroke ogovori dedek Mraz, z njimi zapoje in jim razdeli pravljična darilca. 

🍬🎁😀

za fotografije klikni tu >>>

Naj prostovoljec leta Mestne občine Koper


Koper, Pretorska palača, 27. 11. 2023


Na včerajšnji podelitvi priznanj naj prostovoljec 2023 v Mestni občini Koper smo tudi DPM-jevci pospremili nominiranko iz svojih vrst. 😍🤝👏👌 Naša članica Ljuba Miljušević je iz rok župana MOK in izvršnega direktorja Slovenske filantropije prejela Zahvalo za prostovoljno delo. 

ČESTITKE  👏👏👏👏


Razstava likovnih del Najdihojčinega natečaja 


Koper, Mala loža, 24. 10. 2023 - 7. 11. 2023


Tema Tedna otroka 2023 nas je na Najdihojčinem natečaju na temo ŽIVLJENJE OB MORJU IN V NJEM, popeljala k vprašanjem, raziskovanju, spoznavanju in odkrivanju.🦀🐠🐬

Namen natečaja je spodbuditi spontano ustvarjanje otrok 👩‍🎨🧑‍🎨👨‍🎨 na temo, ki je lahko zelo široka, obenem pa otroku dopušča prosto pot domišljije. 👏👍👌

Dela v tehniki kolaža so nastala v vrtcih MOK. Sodelovalo je okoli 250 otrok z vzgojiteljicami/vzgojitelji. 😉❤️


Maček Muri išče kroniko
v Tednu otroka®

V torek, 3. oktobra 2023, je Društvo prijateljev mladine Koper organiziralo ogled predstave Maček Muri išče kroniko. Predstavo si je ogledalo okoli 400 otrok z vzgojiteljicami in vzgojitelji. 🙂🙃😉

Predstavo je podarila Zveza prijateljev mladine Slovenije ob svoji 70. obletnici delovanja. Igra je otroke prevzela, sprostila in kar je najpomembneje, otroci so ves čas sledili, sodelovali in se nasmejali. 😃🙃😆

Čestitamo Zvezi prijateljev mladine Slovenije - ZPMS za 70. rojstni dan. 🎂💐❤️

Letošnji Teden otroka® bo potekal od 2. do 8. oktobra in nosi naslov

"Zakaji in zatoji radovednosti".

Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se »aktiviramo« in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj.

Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo. Skozi igrivo raziskovanje zadovoljijo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo.  

Otroci niso zaznamovani s predsodki, domnevami ali zgodovinskim okvirom, ki lahko razblini to, kar opazujejo in spoznavajo. Radovednost pomaga otrokom odkrivati in razumeti svet.

Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj”, odgovor pa se najpogosteje začne z “zato”. In zato tudi takšen naslov letošnje osrednje teme.

Veselo nazaj v šolo! 😉

Vsem učenkam/učencem in dijakinjam/dijakom želimo brezskrben vstop v novo šolsko leto. 👏👏👏  

Sprejmite usvajanje znanj kot nekaj lepega in pomembnega. 👍👌

Druženje s sošolci naj bo nekaj nepozabnega, negujte medvrstniške odnose.  👍🙃😄 


Nepozabno letovanje za osnovnošolce 😄

julij 2023

Otroci, ki letujejo z DPM Koper se imajo skrajno lepo. Vse lepo pozdravljajo in kličejo 3 x hura za super vreme. 😀😉 No, vreme res malo nagaja, a ne preveč. 👏👏👏 V neokrnjeni naravi Triglavskega narodnega parka se rdeča nit letos vije okoli dinozavrov. Tudi kopanja v bližnjem jezeru, supanja, skakanja v vodo, špricanja, smeha ... ne manjka. Večeri so s plesom in petjem družabno obarvani, obdobja dežja pa kreativno naravnana. Za lažji spanec mlajši ob koncu dneva prisluhnejo še pravljici, da se v nov dan prebudijo polni energije za nova doživetja. 👍🙃😄 


Zaključna prireditev za vse pridne male ekologe

V sredo 14. junija 2023 je Društvo prijateljev mladine Koper pridne predšolske ekologe, na zaključni prireditvi ekološkega programa Zeleni nahrbtnik, nagradilo s predstavo. 😀😉 420 otrok iz Kopra in Ankarana, ki so z zmajčkom Jurčkom reševali ekološke naloge in letos vstopajo v osnovno šolo, je v dvorani svetega Frančiška Asiškega pričakal Gusar Berto in jih z zgodbo poučil o prijateljstvu. Navzoče je ogovorila tudi organizatorka programa, sekretarka društva Irena Morgan, ki je z maskoto programa Jurčkom pohvalila 👏👏👏 mlade ekologe in tiste mlade po srcu (vzgojiteljice in vzgojitelje), ki skupaj skrbijo za naš planet. Zapeli smo himno in se s Stenom Vilarjem dodobra pozabavali. 👍🙃😄


Zlate bralke in Zlati bralci

V torek, 30. 5. 2023, je društvo, za pridno devetletno branje, z impro predstavo, nagradilo 119 Zlatih bralk in Zlatih bralcev Mestne občine Koper in Občine Ankaran. Dogodek se je odvil v kulturnem stičišču Libertas v Kopru. Po kratkem nagovoru podpredsednice društva gospe Ljube Miljušević je sledila ura smeha. Mladi so bili deležni impro predstave Gledališki trening Gledališča Koper. Zlati bralci so se z veseljem pomešali med improvizatorje in odigrali prizore. Sproščenosti in smeha ni manjkalo. Ko smo bili od smeha dodobra zdelani, so se Zlati bralci še posladkali.

Čestitke pridnim bralcem.

Ob zaključku šolskega leta bodo Zlati bralci prejeli spominsko priznanje. Društvo Bralna značka Slovenije jim podarja v ta namen izdano knjigo: 50 abstraktnih izumov Kako razumeti svet dr. Tine Bilban z ilustracijami Ivana Mitrevskega.

Zahvaljujemo se Libertasu za prijazno gostitev v svojem prostoru, Mestni občini Koper in Občini Ankaran za podporo programu.

Zahvala gre tudi skupini Gledališki trening Gledališča Koper za izvrstno doživetje.

Sporočilo o inkluziji

V nedeljo 23. 4. 2023, je v koprski pristan priplula jadrnica ⛵ New Zealand Endeavour, ki s seboj prinaša posebno sporočilo o inkluziji.👏👏👍👌

Člani DPM Koper smo s prisotnostjo dogodek podprli in dogajanje popestrili, kot pač DPM-jevci znamo.😀😁🙃

33. nacionalni otroški parlament

V torek, 11. aprila 2023,  so se predstavniki OŠ MOK in OA na 33. nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru RS izjemno odrezali.  Katarina Kirn, Gaber Čehovin, Darijan Savanović, Mija Danilović, Eva Bažec in Julija Kocjan so svoje vloge izpeljali v zavidljivem slogu.  Delček dogajanja smo spremljali na TV3 in kdor je gledal lahko pove, da so otroci pravi misleci. 

Pohvala organizatorju za izvrstno izpeljavo in mentorjem za trud.


Ekipa po uspešno opravljeni nalogi.

Poročilo OP mlada novinarka Julija

33. medobčinski otroški parlament

V petek 24. 3. 2023 je Društvo prijateljev mladine Koper organiziralo 33. medobčinski otroški parlament osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran.

V prvem delu je mlade parlamentarce gostil Svetovalni center Istre, kjer so pod vodstvom njihovih strokovnih delavcev potekale debatne delavnice na letošnjo temo otroškega parlamenta. Po volitvah se je delegacija preselila v sejno dvorano Pretorske palače, kjer se je odvilo plenarno zasedanje. Mlade parlamentarce je pozdravila podpredsednica DPM Koper gospa Ljuba Miljušević, župan Mestne občine Koper gospod Aleš Bržan in gospa Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS. Mladi parlamentarci so debatirali na temo Duševno zdravje otrok in mladih.  Skupaj so razpravljali in iskali konstruktivne rešitve na dano temo. Pri debati so ohranjali pozitiven odnos, se poslušali in skušali stvari pozitivno zaključevati. Mladi so spoznali posebnega gosta dr. Miho Vivoda, predsednika društva Naredi nekaj za naravo. Predstavil je poslanstvo društva, in kako veselje do supanja in skrb za naravo vplivata na dobro počutje. 

Gospa Ana Stavber, predstavnica NIJZ je mladim predstavila program Mira in kje lahko poiščejo vire pomoči.

Nika Zarja in Tomaž iz OŠ Šmarje pri Kopru sta nam dogodek glasbeno popestrila. Nacionalnega otroškega parlamenta v DZ V Ljubljani se bodo udeležili izvoljeni predstavniki iz OŠ Koper, OŠ Dekani, OŠ Ivana Babiča Jagra Marezige, OŠ Anton Ukmar in predstavnik OŠ Ankaran.

Mladi so se dogodka z veseljem udeležili in izrazili željo po dodatnih, podobnih srečanjih.

Gozd Zveze prijateljev mladine Slovenije

Zveza prijateljev  mladine Slovenije je 1. marca 2023 praznovala 70 let.

Rojstni dan je obeležila tako, da je na Cerju, kjer je veliko pogorišče od lanskega požara, posadila  gozd. Vabilu, da posadimo drevo,  smo se odzvali tudi v Društvu prijateljev mladine Koper. Kraška burja nas je res močno prepihala, a vseeno smo naš hrast uspešno posadile. Ko je še dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije posadila lipo, smo vsi odšli v zavetje veličastnega stolpa - pomnika miru. Sledili so pozdravni govori, kulturni program, pogostitev in rojstnodnevna torta. Sproščeno druženje je popestril še glasen in vesel harmonikar.

Društvo prijateljev mladine Koper je v petek 9. decembra, pospremilo dedka Mraza na prvega od obiskov po vrtcih v Mestni občini Koper. 🎄🙂 Najmlajšim je popestril predpraznično dogajanje in se z njimi pogovoril o tem, kaj vse so se v zadnjem letu naučili in lepega doživeli. Skupaj so zapeli. 🎅 Dedek Mraz je pridnim otrokom za nagrado razdelil čarobne bombončke, ki so jih zanje pripravili palčki. 🍬🎁😀 

Predaja zelenega nahrbtnika 2022/23

sreda, 30. november 2022

V sredo je v okviru okoljevarstvenega programa Zeleni nahrbtnik maskota zmajček Jurček pričel svojo letno ekološko pot po vrtcih Mestne občine Koper in občine Ankaran. 😀👏👍 Matjaž, predstavnik DPM Koper, je obiskal otroke Vrtca Koper, enota Kekec in jim predal nahrbtnik z ekološkimi nalogami, ki jih bodo v vrtcu s pomočjo zmajčka Jurčka opravili. Skupaj so se pogovorili o tem kako in zakaj skrbimo za naravo in okolje. 🌳🌿🌍 Ko je iz nahrbtnika skočil Jurček, je otroke ogovoril, da bo pri njih ostal na obisku in nagovoril, da skupaj zapojejo himno programa. Z Matjaževo pomočjo so ob spremljavi kitare zapeli in zarajali. 👏🎸🎤😃 Ko so se poslovili, so otroci obljubili, da bodo Jurčka vključili v svoje dejavnosti in da bodo z njim lepo ravnali. Zmajček Jurček bo tako v šolskem letu 2022/23 obiskoval vrtce in ob dnevu zemlje svojo pot končal na zaključni prireditvi. 😁🙂🙃😉 

Najdihojčin natečaj 2022

četrtek, 20. oktober 2022

Danes smo v Mali loži v Kopru otvorili razstavo Najdihojčinega natečaja na temo JAZ IN PTICE. Letošnja tema Tedna otroka je bila namenjena pomenu prijateljstva. Pogovarjali smo se o prijaznosti, hvaležnosti in seveda tudi kako moramo biti spoštljivi, tudi do narave in živali.

Otroci so v Tednu otroka opazovali naravo in ptičke v svojem okolju in jih tudi narisali. Nastale so čudovite slike, ki so na ogled v Mali loži v Kopru do 8. 11. 2022. Otvoritev so s petjem popestrili otroci iz vrtca Delfino Blu Capodistria z vzgojiteljico Coro, otroci iz Vrtca Koper, enote Žogica z vzgojiteljico Matejo in otroci iz Vrtca Semedela enota Slavnik z vzgojiteljico Zdenko.

Otvoritev je s svojo prisotnostjo počastil gospod župan MOK Aleš Bržan. Hvala otrokom in vzgojiteljicami, za sodelovanje.

Zahvaljujemo se tudi Mestni občini Koper za podporo.

Okrogla miza ob TEDNU OTROKA®.

četrtek, 6. oktober 2022

Danes je v okviru TEDENA OTROKA® 2022, potekala okrogla miza na temo »Skupaj se imamo dobro«, ki sta jo pripravila Društvo prijateljev mladine Koper in Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre, ki je dogodek prijazno gostil v svojih novih prostorih v palači Sabini-Grisoni na Vergerijevem trgu v središču mesta.

Zbrali so se mladi parlamentarci osnovnih šol MOK in stekla je debata o pomenu pravega prijateljstva in kako izboljšati odnose z vrstniki ter »olepšati« šolski prostor, da bo prijazen predvsem njim, učencem. Idej in predlogov, kako bi se imeli skupaj dobro in kaj lahko, kot posameznik naredim za lepši jutri, ni manjkalo. Mladi so se osredotočili na pomen prijateljstva, povezanosti, druženja, pogovarjanja, kako biti slišan in pomen aktivnosti, ki bi povezala učence šole v skupne dejavnosti. Prišli so do zaključka, da je za dober odnos potrebna iskrenost, spoštovanje, zaupanje in ogromna mera sprejemanja. Debato sta vodili Vesna Starman in Gabrijela Kukovec Pribac.

Mladi parlamentarci bodo v prihodnjih dveh letih na otroških parlamentih obravnavali temo izglasovano na nacionalnem parlamentu 2022 »Duševno zdravje otrok in mladih«.

Začel se je Teden otroka z letošnjo temo "Skupaj se imamo dobro".

Tema je zelo široka in nam sporoča, da samo v zdravi, zreli in srčni družbi otroci odrastejo v samozavestne in srečne ljudi.

Za dober odnos potrebujemo iskrenost, spoštovanje, zaupanje in ogromno mero sprejemanja, prav ti odnosi pa so tisti, ki našemu življenju dodajo dodatno iskrico. Prisluhnimo otrokom, le na tak način se bomo kot družba povezali in se imeli SKUPAJ DOBRO.  

DPM Koper v Tednu otroka za najmlajše razpisuje Najdihojčin natečaj na temo JAZ IN PTICE, v četrtek pa bodo mladi parlamentarci na okrogli mizi razpravljali na temo Tedna otroka.

V tem času, v sodelovanju z ZPMS, društvo skrbi, da po vseh OŠ v MOK nemoteno poteka akcija TOM telefona imenovana; TOM potuje, otroke obiskuje.

OTROŠKI FESTIVAL

petek, 30. 9. 2022

Na otroškem festivalu v Taverni v Kopru smo se imeli luštno. 

Mimoidočim in otrokom smo predstavili TOM telefon in njegovo poslanstvo. V pozdrav Tednu otroka in letošnji temi "Skupaj se imamo dobro" smo za otroke pripravili skupinsko nagradno igrico in dokazali kako je pomembno, da se imamo skupaj s prijatelji lepo. Na koncu smo vsi bili zmagovalci.


VESELO NAZAJ V ŠOLO!

četrtek, 1. 9. 2022

Ob novem šolskem letu želimo otrokom brezskrben vstop v šolo 🧑‍🏫👩‍🏫, da bi začutili šolski prostori kot sproščeno, varno okolje, v katerem bi stkali nepozabne prijateljske vezi z vrstniki. 😁😆🙂🙃

Tudi letos je društvo s pomočjo raznih donatorjev in akcije Pošta Slovenije in Zveza prijateljev mladine Slovenije - ZPMS "Poštar Pavli polni šolske torbe" pomagalo napolniti šolske torbe 🎒 otrokom iz socialno šibkega okolja. 👏👍👌

Image by Stefan Schweihofer from Pixabay 

SRCE ZA KRAS

četrtek, 28. 7. 2022 od 18. do 22. ure -  MUZEJSKI TRG

KONCERT MLADIH SKUPIN

28. 7. 2022 smo  prostovoljci DPM Koper na dogodku SRCE ZA KRAS razdelili 400 ❤️❤️❤️❤️ srčkov.  S to gesto smo se želeli zahvaliti vsem gasilcem, prostovoljcem in ostalim, za njihov trud pri obvladovanju požara na Krasu. 🔥💧👩‍🚒  Mladi bendi so pokazali, da se s skupnimi močmi da veliko narediti, kar so na koncertu tudi dokazali. 👩‍🎤🧑‍🎤👨‍🎤 S svojo karizmo, umetniškim nastopom, pozitivno energijo, prodornimi besedili so prisotne očarali.  Zahvaljujemo se ONE CUP CAKE AWAY, PARANOISE in LE FAM za njihov glasbeni prispevek.

Dogodka so se z veseljem udeležili člani gasilskega podmladka iz Prostovoljnih gasilskih društev iz Babičev, Dekanov in Pobegov – Čežarjev. Na prizorišču so nam prikazali vajo s katero se danes urijo, da bodo nekoč usposobljeni gasilci. 👌😉😃 

Pestro dogajanje na Muzejskem trgu je  prisotne spodbudilo k darovanju prostovoljnih prispevkov gasilcem za pomoč na Krasu.


3X HURA za gasilce! 👏👏👏 😉

3X HURA za prostovoljce na dogodku!  😉👏👏👏 

Letovanje med poletnimi počitnicami 2022

Otroci, ki letujejo z DPM Koper, sporočajo vesoljnemu Kopru, da se imajo v 🌲🌍🌳 neokrnjeni naravi slovenske deželice prečudovitooo. 🙂🙃😉

In ... vse lepo pozdravljajo. 🙋‍♀️🙋‍♂️🙋👋👋

Neverjetna ekipa spremljevalcev otrokom pripravlja niz zanimivih dejavnosti, ki jih bodo, kot otroci sami pravijo, še dolgo hranili v lepem spominu.

Otvoritev razstave Zeleni nahrbtnik 2022

V sredo, 15. 6. 2022, smo v Mali Loži v Kopru otvorili razstavo okoljevarstvenega programa za predšolske otroke Zeleni nahrbtnik. Po pozdravu podpredsednice društva Ljube Miljušević sta navzoče otroke vzgojiteljici Silvana Božanič in Klara Kordiš iz Vrtca Semedela prevzeli s poučno lutkovno predstavo Zelo lačna gosenica. Seveda smo po predstavi skupaj zapeli himno Zmajčka Jurčka in si z zanimanjem ogledali prečudovite plakate, kjer je predstavljena dejavnost vseh sodelujočih enot vrtcev. 

Hvala vsem vzgojiteljicam in otrokom, da skrbijo za naš planet. 

Razstava bo na ogled do 4. julija 2022. Vljudno vabljeni. 

klikni tu za fotografije >>>

Zlati bralci 2022

V ponedeljek 30. maja 2022 je Društvo prijateljev mladine Koper zlate bralke in zlate bralce Mestne občine Koper, Občine Ankaran in Občine Piran za devet let pridnega branja obdarilo z impro predstavo Lastnikov humorja. Dogodek se je odvil v kulturnem stičišču Libertas v Kopru.

Po kratkem nagovoru podpredsednice društva gospe Ljube Miljušević in pozdravu župana Mestne občine Koper gospoda Aleša Bržana je sledila ura smeha. Ko smo bili od smeha dodobra zdelani je zlatim bralcem sekretarka društva Irena Morgan razdelila kupončke za gratis kepico sladoleda, podarjeno od Kavarne Triglav.

klikni tu za več >>>

Veseli dan prostovoljstva

V sredo, 25. maja smo, na Veselem dnevu prostovoljstva, na Titovem trgu v Kopru, z obiskovalci, na zabaven način, preverjali sposobnost koordinacije. Malo za šalo, malo za res, z veliko smeha in dobre volje smo se imeli prav fajn. 

klikni tu za več >>>

Občinski praznik

V nedeljo, 15. maja, smo DPM-jevci iz Kopra pod okriljem KS Koper center predstavljali dejavnosti, ki jih vrsto let ponujamo koprskim otrokom. Bilo je sončno, zabavno, ustvarjalno ... 

klikni za več >>>

Mladi parlamentarci na 32. nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru.

V ponedeljek, 11. aprila, je v veliki dvorani Državnega zbora RS potekalo zasedanje 32. nacionalnega Otroškega parlamenta® (NOP) v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Seveda brez naših predstavnikov ne gre. 

Mladi parlamentarci na temo "Moja poklicna prihodnost"

V petek 8. aprila 2022 so mladi parlamentarci osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran v Pretorski palači zasedali na 32. medobčinskem Otroškem parlamentu. Po dolgih dveh letih končno spet v živo. Seveda se je na povabilo na tak dogodek odzval tudi sam Župan Mestne občine Koper gospod Aleš Bržan in mladim parlamentarcem namenil nekaj spodbudnih besed. Zasedanje in razpravo so povezovali predstavniki Skupnosti dijakov Gimnazije Koper Mark, Doroteja in Maj.

Mladi parlamentarci so razpravljali na temo "Moja poklicna prihodnost". Ugotavljali so, da je prihodnost posameznika in družbe nasploh pogojena z velikimi osebnimi in družbenimi odločitvami. Sami so v obdobju, ko je potrebno razmisliti kam po osnovni šoli in priznali so, da navkljub  poplavi informacij še vedno ne vedo veliko o tem kaj jih v življenju še čaka in kako se na to pripraviti. Ugotavljajo, da je pomembno, da v prvi vrsti prisluhneš sebi in na podlagi svojih interesov gradiš svojo poklicno pot. Zavedajo se, da po zaključeni formalni izobrazbi ni velikega premora in da, če želiš biti uspešen in še pomembneje srečen, moraš svoja znanja nadgrajevati in to ne ker moraš ampak, ker želiš.

Na dogodek je kot gost bil povabljen znan kantavtor z Obale Žiga Rustja, ki je z navzočimi delil izkušnje in poglede s svoje poklicne poti.

Seveda so mladi parlamentarci izpeljali tudi volitve predstavnikov predsedstva, ki bodo 11. aprila 2022 v državnem zboru v Ljubljani na 32. Nacionalnem otroškem parlamentu predstavljali Koper in Ankaran. Iz Kopra so bili izvoljeni kandidati iz OŠ Dekani, OŠ Koper in OŠ Dušana Bordona Semedela.

Ob tej priložnosti smo svečano podelili priznanja mentoricam za dolgoletno sodelovanje pri projektu, ki jim jih je podelila ZPMS ob 30. obletnici Otroških parlamentov.

Zaključna razprava projekta Naše menje šteje! 

Tudi mladi iz Kopra in Ankarana so pod okriljem DPM Koper bili prisotni na dogodku in podali svoja mnenja. 

V torek, 30. marca 2022, so mladi razpravljali in oblikovali predloge o participaciji otrok v šoli, pri zdravniku, v lokalni skupnosti ter na sodišču.

 Razpravo so pospremili oblikovalci politik in strokovnjaki po posameznih področjih ter skupaj z mladimi oblikovali zanimive in pomembne predloge. 

Predloge bodo na Zvezi prijateljev mladine Slovenije vključili v Belo knjigo ZPMS o uresničevanju pravice otrok do participacije. 

Glas učiteljic in učiteljev 

Po uveljavljenem načinu šolskega parlamenta za učence, tokrat parlament za učitelje. 

V petek, 18. marca 2022, so se predstavniki osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran srečali na posvetu. Obravnavane so bile tri teme: težave z vodenjem razreda (sprememba v skupinski dinamiki v povezavi pred in po covidu), komunikacija učitelja s starši in vloga pedagoške stroke danes. Po debatah v prostorih Središča Rotunda, so predstavniki osnovnih šol svoje zaključke in morebitne rešitve predstavili povabljenim v Pretorski palači. 

Na pustni torek 

sta DPM Koper obiskala župan gospod Aleš Bržan in podžupanja gospa Olga Franca.

Simbolično sta predala krofe za pridne DPM-jevce. Ker smo DPM-jevci po naravi humanitarci, smo krofe razdelili družinam, katerih otroci so bili krofov še posebej veseli.