Pozdravljeni na straneh Društva prijateljev mladine Koper, društva, kjer stremimo po kvalitetnem in varnem vključevanju otrok v družbeno dogajanje današnjega pisanega sveta.

👇 DPM-jevske novice

facebook

VESELO NAZAJ V ŠOLO!

četrtek, 1. 9. 2022

Ob novem šolskem letu želimo otrokom brezskrben vstop v šolo 🧑‍🏫👩‍🏫, da bi začutili šolski prostori kot sproščeno, varno okolje, v katerem bi stkali nepozabne prijateljske vezi z vrstniki. 😁😆🙂🙃

Tudi letos je društvo s pomočjo raznih donatorjev in akcije Pošta Slovenije in Zveza prijateljev mladine Slovenije - ZPMS "Poštar Pavli polni šolske torbe" pomagalo napolniti šolske torbe 🎒 otrokom iz socialno šibkega okolja. 👏👍👌

Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

SRCE ZA KRAS

četrtek, 28. 7. 2022 od 18. do 22. ure - MUZEJSKI TRG

KONCERT MLADIH SKUPIN

28. 7. 2022 smo prostovoljci DPM Koper na dogodku SRCE ZA KRAS razdelili 400 ❤️❤️❤️❤️ srčkov. S to gesto smo se želeli zahvaliti vsem gasilcem, prostovoljcem in ostalim, za njihov trud pri obvladovanju požara na Krasu. 🔥💧👩‍🚒 Mladi bendi so pokazali, da se s skupnimi močmi da veliko narediti, kar so na koncertu tudi dokazali. 👩‍🎤🧑‍🎤👨‍🎤 S svojo karizmo, umetniškim nastopom, pozitivno energijo, prodornimi besedili so prisotne očarali. Zahvaljujemo se ONE CUP CAKE AWAY, PARANOISE in LE FAM za njihov glasbeni prispevek.

Dogodka so se z veseljem udeležili člani gasilskega podmladka iz Prostovoljnih gasilskih društev iz Babičev, Dekanov in Pobegov – Čežarjev. Na prizorišču so nam prikazali vajo s katero se danes urijo, da bodo nekoč usposobljeni gasilci. 👌😉😃

Pestro dogajanje na Muzejskem trgu je prisotne spodbudilo k darovanju prostovoljnih prispevkov gasilcem za pomoč na Krasu.


3X HURA za gasilce! 👏👏👏 😉

3X HURA za prostovoljce na dogodku! 😉👏👏👏

Letovanje med poletnimi počitnicami 2022

Otroci, ki letujejo z DPM Koper, sporočajo vesoljnemu Kopru, da se imajo v 🌲🌍🌳 neokrnjeni naravi slovenske deželice prečudovitooo. 🙂🙃😉

In ... vse lepo pozdravljajo. 🙋‍♀️🙋‍♂️🙋👋👋

Neverjetna ekipa spremljevalcev otrokom pripravlja niz zanimivih dejavnosti, ki jih bodo, kot otroci sami pravijo, še dolgo hranili v lepem spominu.

Otvoritev razstave Zeleni nahrbtnik 2022

V sredo, 15. 6. 2022, smo v Mali Loži v Kopru otvorili razstavo okoljevarstvenega programa za predšolske otroke Zeleni nahrbtnik. Po pozdravu podpredsednice društva Ljube Miljušević sta navzoče otroke vzgojiteljici Silvana Božanič in Klara Kordiš iz Vrtca Semedela prevzeli s poučno lutkovno predstavo Zelo lačna gosenica. Seveda smo po predstavi skupaj zapeli himno Zmajčka Jurčka in si z zanimanjem ogledali prečudovite plakate, kjer je predstavljena dejavnost vseh sodelujočih enot vrtcev.

Hvala vsem vzgojiteljicam in otrokom, da skrbijo za naš planet.

Razstava bo na ogled do 4. julija 2022. Vljudno vabljeni.

klikni tu za fotografije >>>

Zlati bralci 2022

V ponedeljek 30. maja 2022 je Društvo prijateljev mladine Koper zlate bralke in zlate bralce Mestne občine Koper, Občine Ankaran in Občine Piran za devet let pridnega branja obdarilo z impro predstavo Lastnikov humorja. Dogodek se je odvil v kulturnem stičišču Libertas v Kopru.

Po kratkem nagovoru podpredsednice društva gospe Ljube Miljušević in pozdravu župana Mestne občine Koper gospoda Aleša Bržana je sledila ura smeha. Ko smo bili od smeha dodobra zdelani je zlatim bralcem sekretarka društva Irena Morgan razdelila kupončke za gratis kepico sladoleda, podarjeno od Kavarne Triglav.

klikni tu za več >>>

Veseli dan prostovoljstva

V sredo, 25. maja smo, na Veselem dnevu prostovoljstva, na Titovem trgu v Kopru, z obiskovalci, na zabaven način, preverjali sposobnost koordinacije. Malo za šalo, malo za res, z veliko smeha in dobre volje smo se imeli prav fajn.

klikni tu za več >>>

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Občinski praznik

V nedeljo, 15. maja, smo DPM-jevci iz Kopra pod okriljem KS Koper center predstavljali dejavnosti, ki jih vrsto let ponujamo koprskim otrokom. Bilo je sončno, zabavno, ustvarjalno ...

klikni za več >>>

Mladi parlamentarci na 32. nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru.

V ponedeljek, 11. aprila, je v veliki dvorani Državnega zbora RS potekalo zasedanje 32. nacionalnega Otroškega parlamenta® (NOP) v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Seveda brez naših predstavnikov ne gre.

Mladi parlamentarci na temo "Moja poklicna prihodnost"

V petek 8. aprila 2022 so mladi parlamentarci osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran v Pretorski palači zasedali na 32. medobčinskem Otroškem parlamentu. Po dolgih dveh letih končno spet v živo. Seveda se je na povabilo na tak dogodek odzval tudi sam Župan Mestne občine Koper gospod Aleš Bržan in mladim parlamentarcem namenil nekaj spodbudnih besed. Zasedanje in razpravo so povezovali predstavniki Skupnosti dijakov Gimnazije Koper Mark, Doroteja in Maj.

Mladi parlamentarci so razpravljali na temo "Moja poklicna prihodnost". Ugotavljali so, da je prihodnost posameznika in družbe nasploh pogojena z velikimi osebnimi in družbenimi odločitvami. Sami so v obdobju, ko je potrebno razmisliti kam po osnovni šoli in priznali so, da navkljub poplavi informacij še vedno ne vedo veliko o tem kaj jih v življenju še čaka in kako se na to pripraviti. Ugotavljajo, da je pomembno, da v prvi vrsti prisluhneš sebi in na podlagi svojih interesov gradiš svojo poklicno pot. Zavedajo se, da po zaključeni formalni izobrazbi ni velikega premora in da, če želiš biti uspešen in še pomembneje srečen, moraš svoja znanja nadgrajevati in to ne ker moraš ampak, ker želiš.

Na dogodek je kot gost bil povabljen znan kantavtor z Obale Žiga Rustja, ki je z navzočimi delil izkušnje in poglede s svoje poklicne poti.

Seveda so mladi parlamentarci izpeljali tudi volitve predstavnikov predsedstva, ki bodo 11. aprila 2022 v državnem zboru v Ljubljani na 32. Nacionalnem otroškem parlamentu predstavljali Koper in Ankaran. Iz Kopra so bili izvoljeni kandidati iz OŠ Dekani, OŠ Koper in OŠ Dušana Bordona Semedela.

Ob tej priložnosti smo svečano podelili priznanja mentoricam za dolgoletno sodelovanje pri projektu, ki jim jih je podelila ZPMS ob 30. obletnici Otroških parlamentov.

Zaključna razprava projekta Naše menje šteje!

Tudi mladi iz Kopra in Ankarana so pod okriljem DPM Koper bili prisotni na dogodku in podali svoja mnenja.

V torek, 30. marca 2022, so mladi razpravljali in oblikovali predloge o participaciji otrok v šoli, pri zdravniku, v lokalni skupnosti ter na sodišču.

Razpravo so pospremili oblikovalci politik in strokovnjaki po posameznih področjih ter skupaj z mladimi oblikovali zanimive in pomembne predloge.

Predloge bodo na Zvezi prijateljev mladine Slovenije vključili v Belo knjigo ZPMS o uresničevanju pravice otrok do participacije.

Glas učiteljic in učiteljev

Po uveljavljenem načinu šolskega parlamenta za učence, tokrat parlament za učitelje.

V petek, 18. marca 2022, so se predstavniki osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran srečali na posvetu. Obravnavane so bile tri teme: težave z vodenjem razreda (sprememba v skupinski dinamiki v povezavi pred in po covidu), komunikacija učitelja s starši in vloga pedagoške stroke danes. Po debatah v prostorih Središča Rotunda, so predstavniki osnovnih šol svoje zaključke in morebitne rešitve predstavili povabljenim v Pretorski palači.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Na pustni torek

sta DPM Koper obiskala župan gospod Aleš Bržan in podžupanja gospa Olga Franca.

Simbolično sta predala krofe za pridne DPM-jevce. Ker smo DPM-jevci po naravi humanitarci, smo krofe razdelili družinam, katerih otroci so bili krofov še posebej veseli.

Skupaj nam je uspelo "čudo"!
Za otroke zbrali 47.783 evrov in 10 ton dobrin!

Veselimo se z radiem Capris ob sklenitvi najpomembnejše dobrodelne akcije v regiji - Hladilnik toplega srca.

Veselje sekretarke Irene in podpredsednice Ljube v caprisovi hiški ob razglasitvi uspešnosti akcije.

foto: Jaka Ivančič

HLADILNIK TOPLEGA SRCA,


NAJVEČJA DOBRODELNA AKCIJA V OBALNO-KRAŠKI REGIJI


Radio Capris je 1. decembra odprl vrata Hladilnika toplega srca, največje dobrodelne akcije v regiji, ki je letos še šesta zapored.

Tudi letos bomo v akciji sodelovali in prevzeli nalogo predaje prazničnih paketov družinam.

Dobrodelna akcija, s katero smo do sedaj pomagali že preko 1.000 družinam po celotni regiji (samo lani rekordnim 360 družinam in okoli 1.000 otrokom), bo trajala vse do 31. decembra.

klikni tu za več >>>

DPM na TV


26. 11. 2021

Sekretarka društva Irena Morgan je v petek v pogovorni oddaji Tuttoggi attualita' na TV Koper-Capodistria spregovorila o pomenu DPM Koper pri premagovanju socialnih stisk v času kovida in nasploh.

Vabljeni k ogledu.

Zeleni nahrbtnik in Zmajček Jurček


23. 11. 2021

Otroci iz Vrtca Delfino blu Capodistria so na sončen torek obiskali Ireno na sedežu društva, kjer jih je z zelenim nahrbtnikom pričakal zmajček Jurček. 😀

Hitro so se spoprijateljili in zmajčka odpeljali s seboj v vrtec, kjer bo na obisku v naslednjih dneh. Skopaj bodo reševali ekološke naloge, ki jim jih je pripravil v nahrbtniku. 🍀🌳🌏

Vabljeni k ogledu likovnih del, nastalih na Najdihojčinem natečaju.

Otroci v vrtcih Mestne občine Koper so ustvarjali na temo "Razigran uživaj dan!".

Dela so na ogled v Mali loži v Kopru od 13. 10. do 2. 11. 2021

Imeli smo otvoritev razstave z eminentnimi gosti.

15. oktobra, smo v Mali loži otvorili razstavo prečudovitih likovnih del Najdihojčinega natečaja, ki je v tednu otroka, od 4. do 10. oktobra, potekal v vrtcih Metne občine Koper. 😀😀😀

Otroci so se likovno izražali na temo »Razigran uživaj dan!«. 😉 Uvodoma je predsednica DPM Koper gospa Dušica Kokol pozdravila prisotne in na kratko povedala o pomenu igre in nastali razstavi. Otvoritev je z nastopom popestrila skupina otrok iz Vrtca Koper, enota Kekec. 👏👏👏

Dogodek je s svojo prisotnostjo počastil župan Mestne občine Koper gospod Aleš Bržan, ki je navzoče pozdravil in ogovoril najmlajše. 👏 Med povabljenimi je bil tudi predsednik Krajevne skupnosti Koper – Center gospod Jadran Čalija. 👏 Tako prvi kot drugi podpirata poslanstvo in dejavnost DPM Koper. 👍👍👍

Razstava bo na ogled do 2. novembra 2021. Vabljeni k ogledu.

Najprej smo zapeli in zaplesali.

Nato smo si ogledali prečudovita dela.

Društvo prijateljev mladine Koper je v četrtek, 7. 10. 2021, izpeljalo okroglo mizo na temo "Kako vzpostaviti in ohraniti odnos?"

Okrogla miza je potekala v prostorih Centra mladih v Kopru. Pogovor je tekel o pomenu druženja, navezovanju in ohranjanju socialnih stikov z vrstniki in ostalimi v družbi.

Dogodka so se udeležili predstavniki obalnih šolskih dijaških skupnosti: Anabel Todorović, predsednica Obalne dijaške skupnost in dijakinja Gimnazije Koper, Anamarija Turšič iz Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran, Ethan Silvestro iz GEPŠ Gimnazija Piran in Jakob Nal Gorkič iz Srednje tehniške šole Koper.

Okroglo mizo sta z glasbeno točko popestrila Lana Hrvatin iz Srednje šole Izola in Enej Žagar.

Pogovor je povezovala članica DPM Koper mag. Vesna Starman.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem in CMK za uspešno izvedbo dogodka.

RAZIGRAN UŽIVAJ DAN!

je osrednja tema letošnjega Teden otroka®, ki se bo začel v ponedeljek, 4. oktobra 2021.

Kot protiutež posledicam epidemije COVID-19 želimo poudariti pomen igrivosti, sproščenosti in druženja, zato se bomo v Tednu otroka tokrat posvetili igri in igranju.

Poslanico, ki je tokrat prvič v stripu,
je pripravil Boštjan Gorenc – Pižama,
ilustriral pa jo je Jaka Vukotič.

Društvo prijateljev mladine Koper je v Tednu otroka pripravilo niz aktivnosti za otroke vseh starosti. 👍

V vrtcih bodo malčki na likovnem Najdihojčinem natečaju slikali na temo Tedna otroka "Razigran uživaj dan!". Nastala dela bodo razstavljena v Mali loži v Kopru. 👩‍🎨

Društvo prijateljev mladine Koper pripravlja okroglo mizo na temo "Kako vzpostaviti in ohraniti odnos?". Pogovor bo tekel o pomenu druženja, navezovanju in ohranjanju socialnih stikov z vrstniki in ostalimi v družbi. Dogodek namenjen predstavnikom šolskih dijaških skupnosti obalnih občin bo potekal preko streama iz CMK. (čas in naslov streama objavimo v naslednjih dneh) 😉 Okroglo mizo bo povezovala mag. Vesna Starman. 👏

V okviru programa Zeleni nahrbtnik bo v Tednu otroka Zmajček Jurček pripravil svoj nahrbtnik z ekološkimi nalogami in se odpravil na svojo letno ekološko pot po vrtcih. 🍀🌳🌏

Na nacionalnem nivoju se bodo odvili naslednji dogodki

Posvet “Razigran uživaj dan!”, 4. 10. 2021, od 10. do 11. ure, konferenčna dvorana AMZS (Dunajska 128, Ljubljana).

Govorci bodo z različnih vidikov osvetlili pomen igre in prostega časa: Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja NM TOM telefona; izr. prof. dr. Gregor Starc s Fakultete za šport UNI LJ; zasl. prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete UNI LJ; Miha Rebol z Zveze tabornikov Slovenije ter “človek s črkami” Boštjan Gorenc – Pižama. Posvet bo povezovala predsednica ZPMS Darja Groznik.


Vseslovenska akcija “Razigrani koraki” ZPMS

K sodelovanju vabimo vrtce, šole in družine, da se en dan v Tednu otroka® (lahko tudi vsak dan) odpravijo na lažji pohod ali sprehod. Pri tem naj udeleženci beležijo število korakov in nam le-to sporočijo na naš FB ZPMS; tisti, ki bodo naredili največ korakov (lahko je skupina otrok), bodo prejeli simbolično nagrado z nogavičkami.

Vabimo pa tudi k ustvarjanju razigranih korakov: otroci (tudi odrasli) naj obrišejo svoja stopala, jih izrežejo in pobarvajo ter nalepijo na okna, oglasne deske in/ali stene. Veseli bomo vaših fotografij!

Dobrodelna akcija Poštar Pavli polni šolske torbe

V zadnjih dneh avgusta na DPM Koper pridno polnimo šolske torbe otrokom iz socialno ogroženih družin.

Pošta Slovenije letos, že devetič po vrsti, z akcijo Poštar Pavli polni šolske torbe pomaga Zvezi prijateljev mladine Slovenije - ZPMS.

Letovanje med poletnimi počitnicami 2021

Otroci, ki letujejo z DPM Koper se imajo preeečudooovito in pošiljajo pozdravčke iz neokrnjene narave.

Tudi v letu 2021 je DPM Koper uspelo izpeljati nepozabno letovanje. Neverjetna ekipa spremljevalcev je otrokom pripravila niz zanimivih dejavnosti, ki bodo, kot otroci sami pravijo, še dolgo hranili v lepem spominu.


Upoštevajoč ugodno vremensko napoved, je DPM Koper letos za Zlate bralce Mestne občine Koper in Občine Ankaran, nagradno prireditev za pridno branje izpeljalo pod milim nebom.

9. junija 2021, je 100 povabljenih nagrajencev v amfiteatru Arene Bonifika prisostvovalo impro predstavi Lastnikov humorja. Po uri sproščene interakcije in obilici smeha so se devetošolci odpravili še do Kavarne Triglav, kjer jih je čakala gratis kepica sladoleda; ker Kavarna Triglav podpira Zlate Bralce.

Kot je že v navadi, je društvo Bralna Značka Slovenije – ZPMS Zlate bralce obdarila s posebno darilno izdajo knjige iz zbirke ZLATA BRALKA, ZLATI BRALEC. Letos je to knjiga z naslovom Partljič.doc. Uredila sta jo Miha Mohor in Tone Partljič. Ilustracije je prispeval Iztok Sitar, spremno besedo pa Drago Jančar.

31. otroški parlament
uspešno zaklučen

Po burni razpravi mladih parlamentarcev na medobčinskem ZOOM otroškem parlamentu OŠ MOK in OA je pet izbrancev prisostvovalo na nacionalnem ZOOM otroškem parlamentu.

Nova resničnost; najprej vsak v svojem mehurčku, potem pa še vsak v svojem pravokotničku.

Spodaj na fotografiji udeleženci medobčinskega zasedanja otroškega parlamenta 2021.

Zmajček jurček veselo obiskuje otroke v vrtcih.

V "koronskem" šolskem letu 😷😉 bo, kot kaže, zmajček Jurček obiskal rekordnih dvajset enot vrtcev Mestne občine Koper in Občine Ankaran.

Na svoji poti, ob upoštevanju vseh omejitev in priporočil NIJZ, v slovenskem in italijanskem jeziku 😀 pridno pomaga reševati zadane naloge, vezane na ekologijo. 🍀🌳🌏