DPM-jevske novice (arhiv)

facebook

Decembra so dnevi prekratki in noči prečrne, zato v mestih prižgemo praznične luči in DPM Koper na različne načine poskrbi, da dnevi niso žalostni, zato letos sodelujemo v več dobrodelnih akcijah in bomo tako orisali prenekateri nasmeh na obrazih otrok iz socialno šibkejšega okolja.


Razstava likovnih del

oktober - november 2020

V vrtcih so malčki na likovnem Najdihojčinem natečaju slikali na temo "Radi se igramo".🎨😉

V organizaciji DPM Koper so v okviru Tedna otroka v vrtcih Mestne občine Koper nastala prečudovita likovna dela. Pri nastanku slik je sodelovalo preko 400 otrok in 40 strokovnih delavcev. 😀

Nastala dela so bila razstavljena v Mali loži v Kopru, od 19. 10. do 12. 11. 2020. 🤓😁

Okrogla miza "Odgovor je pogovor"


6. oktober 2020

Društvo prijateljev mladine Koper je v torek, 6. 10. 2020, priredilo okroglo mizo za mlade parlamentarce na temo Tedna otroka "Odgovor je pogovor", ki je letos tema praznovanja 30-letnice Tom telefona. Dogodka so se udeležili po dva predstavnika iz koprskih osnovnih šol. Pogovor sta moderirala igralec Luka Cimprič in študentka Sara Mravlja Stegenšek iz UP PEF.

Po kratkem uvodu in protokolarnem pozdravu je debata gladko stekla. Mladi so spregovorili o tem, komu se lahko zaupajo, o svojih in izkušnjah vrstnikov. Strinjali so se, da mora vsakdo v stiski poiskati sogovornika in se o težavah pogovoriti. Postavili so se tudi v vlogo tistega, ki prisluhne in ugotavljali, da je pogovor o občutljivih temah koristen tudi, ko ni nihče v stiski, pravzaprav je že preprost klepet lahko blagodejen in spravi človeka v dobro voljo.

Vneto razpravljanje nas je privedlo do “preuranjenega” zaključka, kaj, ko pa ob zanimivem klepetu čas kar beži. Udeleženci so izrazili željo, da bi priredili še takšnih srečanj, kjer bi z veseljem sodelovali.

Zeleni nahrbtnik 2020/2021

5. oktober 2020

Zmajček Jurček je v okviru programa Zeleni nahrbtnik naložil svoj nahrbtnik z ekološkimi nalogami in se odpravil v prvi vrtec, v nizu obiskov, ki jih bo opravil v šolskem letu 2020/21. 🍀🌳🌏

V vrtcu Čebelica bo otrokom pomagal pri opravljanju ekoloških nalog, ki so si jih zadali. V svojo sredino so ga sprejeli z navdušenjem in komaj čakajo, da skupaj opravijo naloge pod naslovom: Poskusi za zabavo in bistro glavo. 😃

Teden otroka 2020


5. - 11. oktober

Društvo prijateljev mladine Koper je v Tednu otroka pripravilo niz aktivnosti za otroke vseh starosti. 👍

V vrtcih bodo malčki na likovnem Najdihojčinem natečaju slikali na temo "Radi se igramo". Nastala dela bodo razstavljena v Mali loži v Kopru. 👩‍🎨

Stekla bo okrogla miza za osnovnošolce na temo Tedna otroka "Odgovor je pogovor". Dogodek bo moderiral Igor Štamulak in študentki Pija in Sara iz UP PEF. 😷😉

Razpisali smo literarni natečaj za osnovnošolce na temo Tedna otroka "Odgovor je pogovor". Prispela dela bo ocenila komisija. Avtor najboljšega dela bo simbolično nagrajen. Vsa dela bodo objavljena na spletni in Facebook strani DPM Koper. 🖋

V Tednu otroka bo Zmajček Jurček z zelenim nahrbtnikom krenil na svojo letno ekološko pot po vrtcih. 🍀🌳🌏

V letošnjem letu se Teden otroka povezuje s TOM telefonom, ki praznuje 30 let. Odgovor je pogovor je tako tema, ki združuje praznovanje obletnice TOM telefona in Teden otroka. 📞😃

Letošnja poslanica ob Tednu otroka je v video obliki.

Z DPM-jem vsi veselo nazaj v šolo. :-)

september 2020

Tudi otroci, ki jim starši ne morejo omogočiti spodobne "opreme" za šolanje, so se letos s pomočjo DPM Koper in poštarja Pavlija, veseli vrnili v šolo. 👍😁

Jupi !!! Poletje 2020 !!!

Letovanje v Kranjski Gori

19. 7. - 26. 7. 2020

Tudi tretja skupina otrok iz Kopra je srečno prispela na letovanje. 🚌👍 Kot kaže jih čaka lepo vreme ☀️ in veliko dogodivščin.😆 Pravijo, da je družba prava in vse lepo pozdravljajo. 😁😂😄


Letovanje v Zgornjem Zavratniku

8. 7. - 15. 7. 2020

Ha, ha, ha! Juhuhu! 😁😂😄Tudi druga skupina otrok, ki letuje z DPM Koper je srečno prispela na destinacijo.🏡 Staršem in vesoljnemu svetu sporočajo, da v Logarski dolini diši po naravi 🌲🌳in domači hrani🧀🍯🍎🥨. Pošiljajo pozdravček. 👋


Letovanje v Zambratiji

3. 7. - 13. 7. 2020

Otroci, ki letujejo z DPM Koper v Zambratiji sporočajo, da se pridno družijo, raziskujejo, športajo, zabavajo, igrajo ... 😁😂😄 Kaj zanimivega jih še čaka?


Zlati bralci 2020

9. 6. 2020

Zlati bralci Mestne občine Koper in Občine Ankaran nagrajeni s predstavo Lastnikov humorja.

Devetošolci, ki so vseh devet let pridno brali in opravili bralno značko, so postali Zlati bralci. Društvo bralna značka pri ZPMS jim ob tej priložnosti podarja spominsko priznanje in knjigo Pesmi iz galerije, Andreja Rozmana Roze.

Iz DPM Koper smo za nagrado 130-tim devetošolcem podarili zaključno prireditev, na kateri so jih zabavali ulični gledališčniki Luka Korenčič, Jaka Šubic in Jan Hrušovar iz skupine Lastniki humorja.

Navkljub omejitvam in priporočilom NIJZ smo se v dvorani sv. Frančiška Ašiskega v Kopru, ločeni na dve skupini, nasmejali do solz.


TOM telefon

18. 5. 2020

Z 18. 5. 2020, ko se del učencev ponovno vrne v šolske klopi, starejši od 10 let pa še naprej ostanejo doma, bo TOM telefon podaljšal čas delovanja in sicer iz dosedanjih 8 ur (12-20) na 10 ur (10-20) dnevno.

Z vami bi radi delili tudi razmišljanje predsednika TOM telefona dr. Alberta Mrgoleta o položaju in stanju otrok in mladostnikov ter njihovih staršev pred omenjeno spremembo.

Izredno stanje 2020

marec, april, maj 2020

Začelo se je po pustu.

Maske so padle in obrazi so se zresnili.

Sicer se pa življenje ni povsem zaustavilo.

Pandemija se poslavlja, stiska ostaja.

Optimistično zremo v prihodnost.

Pustni čas je čas norčij

22. 2. 2020

12. ISTRSKI KARNEVAL

Tako sončnega pusta pa še ne. DPM-jevci smo na pustno soboto, v okviru otroške pustne animacije, pri kapitaniji izpeljali pustne kreativnice, kjer so se mali "pustki" opremili s pustnimi dodatki. Princeske so si izdelale čarobne paličice, gusarji in kavboji pa zavidljivo oblikovane brke. Prizorišče smo popestrili z razstavo beneških mask. DPM lego možicelj je prisotnim zvijal figurice iz balonov.

Zimske počitnice

21. 2. 2020

Ustvarjamo z glino

V prostorih društva Pristan ponovno veselo. Na zadnji dan zimskih počitnic so zbrani osnovnošolci na delavnici gline izražali svoj umetniški talent. Prijazne mentorice iz vrst Društva Pristan univerza za tretje življenjsko obdobje Koper, so otrokom predajale svoje dragocene izkušnje in nastali so pravi umetniški izdelki.

Hladilnik toplega srca

december 2019

Dedek mraz je letos v družbi dveh snežakov, ob pomoči DPM Koper, obiskal že vse vrtce v Mestni občini Koper.

Na društvu je še vedno zelo živahno. Prostovoljke dnevno pripravljajo pakete in jih redno predajajo družinam v stiski. Z zbranimi 3600 kilogrami dobrin smo poskrbeli, da bodo družine potrebne pomoči z Obale, vsaj v času praznikov, spodobneje živele.

Hvala Radio Capris, hvala obala.

OBALA JE ZAKON !!!

Veseli december 2019

9. 12. 2019

Društvo prijateljev mladine Koper je v Veselem decembru pospremil na pot po vrtcih MOK dedka Mraza in dva snežaka. Danes so obiskali otroke v vrtcu Gračišče in vrtcu Rižana. Otroci so navdušeni spremljali predstavo o dveh snežakih in z njima priklicali dedka Mraza, ki jih je prijazno ogovoril in jim za lepo zapeto pesmico razdelil čarobne bonbone.

Zeleni nahrbtnik 19/20


12. 11. 2019

Zmajček Jurček je v svojem nahrbtniku krenil na ekološko letno pot po vrtcih Mestne občine Koper in Občine Ankaran. V okviru programa Zeleni nahrbtnik in zmajček Jurček bo obiskal otroke v devetnajstih vrtcih in z njimi reševal naloge, ki jih s seboj prinese v nahrbtniku. Svoje popotovanje je pričel z obiskom otrok v Vrtcu Delfino blu Bertoki. V vrtec ga je prinesel predstavnik DPM Koper, ki je z zmajčkom otroke ogovoril glede skrbi za naravo in okolje. Otroci so Jurčka z veseljem sprejeli na tedenski obisk in obljubili, da se bodo naučili himno programa, ki jim jo je Jurček zapel ob spremljavi kitare.

Najmlajši humanitarni


oktober 2019

V vrtcu Koper, oddelek Žogica so v oktobru, v okviru teme Tedna otroka, zbirali higienske pripomočke za otroke in socialno šibkih družin. Nabrano so predali DPM Koper, kjer bomo poskrbeli za razdelitev med družine.

Ustvarjamo z glino


28. 10. 2019

DPM Koper in Društvo Pristan - Univerza za tretje življenjsko obdobje Koper sta v sodelovanju izpeljala delavnico oblikovanja gline za najmlajše. Na kvalitetno izpeljani delavnici oblikovanja gline smo podirali medgeneracijske tabuje in povezali predšolske in osnovnošolske otroke z generacijo njihovih babic in prababic. Dve in pol urna delavnica je prehitro minila, zato smo že dogovorjeni, da se v prednovoletnem času ponovno srečamo.

Otroški ŽIV-ŽAV


12. 10. 2019

S sobotnim ŽIV-ŽAV-om smo DPM-jevci zaokrožili dejavnosti Tedna otroka. V Hlavatyjevem parku ob koprski tržnici smo otroke vabili k igri in kreativnosti. Starši so se radi zadržali v naši družbi in skupaj smo poskrbeli za izpolnitev ene od osnovnih pravic otrok; pravice do igre.

Osrednja prireditev Tedna otroka

10. 10. 2019

V četrtek smo DPM-jevci v okviru Tedna otroka vrtčevske otroke povabili na rajanje. V Taverno Koper so povabljeni pogumno prikorakali pod dežnički ali v pelerinah, kar je bilo za malčke že pravo doživetje. Tisti, ki so se pripeljali z avtobusom pa so imeli pravcati izlet. Animacija se je iz trenutka v trenutek stopnjevala in pred koncem smo vsi peli in plesali. Tako smo bili glasni in razigrani, da smo pregnali oblake in se po zaključku prireditve odpravili nazaj v vrtce z zaprtimi dežnički.

Dan odprtih vrat DPM Koper

9. 10. 2019

Na sedežu društva smo imeli prijeten obisk razigranih otrok, ki že vedo, da je "dobra volja je najbolja". Skupaj smo zapeli in zaplesali. Izdelali smo si tudi modni dodatek, ki nas bo še nekaj časa spominjal na lepe trenutke, ki smo jih doživeli skupaj.

Teden otroka se pričenja

8. 10. 2019

Na dogodku v Taverni Koper smo mimoidočim predstavljali dejavnosti društva in jih nagovarjali, da pristopijo med naše prostovoljce. Z otroki smo pridno ustvarjali in kramljali na temo Tedna otroka "Naše pravice".

V Kopru že desetič pozdrav bruckam in brucem

1. 10. 2019

Predstavniki DPM Koper smo na predstavitveni stojnici nagovarjali študente, naj se kot prostovoljci vključijo v sproščeno ekipo in prispevajo k pestremu dogajanju vključevanja otrok v prostočasne dejavnosti.

DPM Koper na sladki Istri

28.-29. 9. 2019

Sladka Istra je za nami in kdor nas je ta vikend obiskal na Prešernovem trgu, bo zagotovo potrdil, da smo se imeli nadvse zabavno. Matic je otroke navduševal z zvijanjem figuric iz balonov, ostali DPM-jevci pa smo pomagali pri otroški ustvarjalnici, kjer so nastajale pisane morske živalice.

Vabljeni k vpisu v redne likovne delavnice za osnovnošolce

V delavnicah otroci pod vodstvom izkušenih mentorjev, v sproščenem vzdušju, skozi kreativnost razvijajo svoje umetniške talente. Spoznavajo različne likovne tehnike, odkrivajo svet barv in materialov, krepijo ročne spretnosti ...

Letos imamo šolarji "srečo", saj začnemo s poukom šele 2. septembra. ;-) Sicer pa smo že kar neučakani, saj je prvi dan pouka vendarle kot praznik, ko se šolarji s poletnega oddiha vračamo med vrstnike v hram modrosti.

POGLEJTE SI, KAJ VSE SMO DOŽIVELI MED POLETNIMI POČITNICAMI

Reliefna slika

DPM Koper z osnovnošolci na avgustovski likovni delavnici.

V kaširni tehniki smo izdelali zanimivo reliefno sliko v pisanih barvah.

Poglej, leti!

DPM Koper z osnovnošolci na avgustovski delavnici izdelovanja letal.

Pred iztekom počitnic smo na društvu tehnično ustvarjali. Pogovarjali smo se o tem, kaj vse moramo paziti in postoriti, da letalce poleti in res leti.

Letovanje v Kranjski Gori

Otroci, ki letujejo z DPM Koper v Kranjski Gori sporočajo, da se pridno družijo, raziskujejo, športajo, zabavajo, igrajo ... Kaj zanimivega jih še čaka?

Likovni dnevi

Prave umetnije izpod prstov pravih pravcatih umetnikov.

Med poletnimi počitnicami smo na DPM Koper od 8. do 12. julija izpeljali ustvarjalne delavnice za otroke.

Letovanje v Poreču

Otroci so na letovanju z DPM Koper v Poreču preživeli nepozabne počitnice. Kaj vse zanimivega so doživeli, si oglejte na fotografijah na spodnji povezavi.

Stoje v čolnu tipa topo

Otroci z DPM Koper na praktičnem prikazu veslanja po beneško

S skupino otrok smo v soboto, 29. junija 2019 pričakali čoln z žensko posadko, ki je na posebnem čolnu v Koper priveslala iz Pirana. Po uradni predstavitvi čolna, so se otroci izkusili s posebnim načinom veslanja stoje.

Letovanja 2019

V Društvu prijateljev mladine Koper v času poletnih počitnic 2019, pripravljamo vrsto programov za popestritev poletnih dni osnovnošolskih otrok iz Mestne občine Koper in Občine Ankaran.

Odpravite se z nami na nepozabno letovanje, subvencionirano s strani ZZZS, v Zambratijo, v Poreč ali v Kranjsko Goro.

Zlati bralci 2019

V petek, 24. maja 2019, se je v organizaciji DPM Koper odvila nagradna prireditev za učence, ki so devet let pridno brali in osvojili zlato Bralno značko.

V parku Središča Rotunda je okoli stodvajsetim povabljenim uvodoma spregovorila predsednica DPM Koper Dušica Kokol.

Koper na dlani

V soboto, 18. maja 2019, je ekipa DPM Koper na koprski promenadi predstavljala dejavnosti društva.

Mimoidoči so ob fotografijah in pogovoru izvedeli, s čim vse se v društvu ukvarjamo.

Pripravljen smo imeli kratek kviz o društvu in seveda so zmagovalci bili nagrajeni.

Mnogi so se fotografirali ob panojih ribiča in njegove boljše polovice.

Otvoritev razstave

V torek, 14. maja 2019, smo v prostorih Središča Rotunda otvorili razstavo okoljevarstvenega programa Zeleni nahrbtnik in zmajček Jurček, ki je v šolskem letu 2018/2019 potekal v vrtcih Mestne občine Koper in Občine Ankaran.

Otvoritev so s programom popestrili otroci iz Vrtca Koper, enota Kekec.