Izredno stanje 2020

Začelo se je po pustu.

DPM-jevci smo v soboto na Istrskem karnevalu še pridno razveseljevali male pustne šeme in moramo priznati, tudi njihovim spremljevalcem, staršem in starim staršem, smo z izdelavo izvirnih pustnih rekvizitov priklicali nasmešek na obraz. Med tem je zmajček Jurček bil na obisku v že štirinajstem vrtcu v tem šolskem letu in malim ekologom pomagal reševati ekološke naloge iz nahrbtnika.

V nedeljo so po TV povedali, da je svetovno znan karneval v Benetkah odpovedan ...

Maske so padle in obrazi so se zresnili.

Otroci so se morali odpovedati druženju in se resno zazreti v družbeno stanje, ki ga, resnici na ljubo, še odrasli povsem ne razumemo. Edina skrb vseh je sprva postala vzpostavitev šolanja na daljavo. Tu je v pomoč pristopila ZPMS in otrokom iz MOK podarila 50 računalnikov. Zaradi zaznane poglobljene socialne stiske nekaterih, smo v krizi, do sedaj, razdelili prvih 50 vrednostnih kartic za nakup osnovnih življenjskih potrebščin.

Sicer se pa življenje ni povsem zaustavilo.

Na področju otroškega parlamenta, so se aktivnosti preselile na digitalne medije. Nik iz OŠ Antona Ukmarja je na Radio prvi v oddaji Hudo! sodeloval v pogovoru na temo Moja poklicna prihodnost. Sama razprava na letošnjo temo pa se je preselila na spletno platformo OPIN.ME.

V tem času smo kot regijski koordinator projekta Evropa v šoli na nacionalni nivo poslali dela učencev in dijakov iz obalno-kraške regije. 6 "naših" prejme državno priznanje, ostali pa vsi regijsko priznanje. Sledi razstava in nikoli se ne ve, morda prireditev projekta.

Zlati bralci, to so tisti devetošolci, ki so v projektu Bralna značka pridno sodelovali vseh devet let, bodo prejeli knjižno nagrado in spominsko priznanje. O obliki in možnosti izpeljave že tradicionalne nagradne prireditve za Zlate bralce pa sedaj še ni čas za napovedi.

Optimistično zremo v prihodnost.

Tudi na izpeljavo letovanj za otroke med poletnimi počitnicami v društvu gledamo optimistično in smo že pripravljeni za "akcijo".