Otroški parlament 2021/22

Izbrana tema za šolsko leto 2021/2022 je
»Moja poklicna prihodnost«.

V ponedeljek, 11. aprila, je v veliki dvorani Državnega zbora RS potekalo zasedanje 32. nacionalnega Otroškega parlamenta® (NOP) v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Seveda brez naših predstavnikov ne gre. Uradno poročilo ZPMS

V petek 8. aprila 2022 so mladi parlamentarci osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran v Pretorski palači zasedali na 32. medobčinskem Otroškem parlamentu.

Po dolgih dveh letih končno spet v živo. Seveda se je na povabilo na tak dogodek odzval tudi sam Župan Mestne občine Koper gospod Aleš Bržan in mladim parlamentarcem namenil nekaj spodbudnih besed. Zasedanje in razpravo so povezovali predstavniki Skupnosti dijakov Gimnazije Koper Mark, Doroteja in Maj.

Mladi parlamentarci so razpravljali na temo "Moja poklicna prihodnost". Ugotavljali so, da je prihodnost posameznika in družbe nasploh pogojena z velikimi osebnimi in družbenimi odločitvami. Sami so v obdobju, ko je potrebno razmisliti kam po osnovni šoli in priznali so, da navkljub poplavi informacij še vedno ne vedo veliko o tem kaj jih v življenju še čaka in kako se na to pripraviti. Ugotavljajo, da je pomembno, da v prvi vrsti prisluhneš sebi in na podlagi svojih interesov gradiš svojo poklicno pot. Zavedajo se, da po zaključeni formalni izobrazbi ni velikega premora in da, če želiš biti uspešen in še pomembneje srečen, moraš svoja znanja nadgrajevati in to ne ker moraš ampak, ker želiš.

Na dogodek je kot gost bil povabljen znan kantavtor z Obale Žiga Rustja, ki je z navzočimi delil izkušnje in poglede s svoje poklicne poti.



Seveda so mladi parlamentarci izpeljali tudi volitve predstavnikov predsedstva, ki bodo 11. aprila 2022 v državnem zboru v Ljubljani na 32. Nacionalnem otroškem parlamentu predstavljali Koper in Ankaran. Iz Kopra so bili izvoljeni kandidati iz OŠ Dekani, OŠ Koper in OŠ Dušana Bordona Semedela.


Program Otroški parlament je nacionalni program, ki se že od leta 1990 izvaja po vseh šolah v Sloveniji. Tako so leta 2020 otroški parlamenti beležili 30. obletnico delovanja in ob tej priložnosti je Zveza prijateljev mladine Slovenije podelila priznanja najzaslužnejšim mentorjem in sodelavcem. Ker nam je koronsko stanje preprečevalo svečano podelitev, smo na to morali počakati do trenutka, ko smo se po dveh letih parlamenta na daljavo končno sestali v živo.

Priznanje za več kot 10 let mentorstva mladim parlamentarkam in parlamentarcem so prejele:

Adelina Pahor, Mateja Rejc, Luana Klarič, Irena Abram, Alenka Rihter Dakič, Anna Maria Vidmar, Jasmina Škvarč

Priznanje za več kot 20 let mentorstva mladim parlamentarkam in parlamentarcem so prejele:

Kiti Cegnar Vitez, Alenka Marušič, Vesna Starman

Priznanje za dolgoletno sodelovanje in izvedbo programa na občinski, medobčinski in regijski ravni je prejela

sekretarka DPM Koper Irena Morgan