Otroški parlament 2022/23

Izbrana tema za šolsko leto 2022/2023 je
»Duševno zdravje otrok in mladih«.

V torek, 11. aprila 2023,  so se predstavniki OŠ MOK in OA na 33. nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru RS izjemno odrezali.  Katarina Kirn, Gaber Čehovin, Darijan Savanović, Mija Danilović, Eva Bažec in Julija Kocjan so svoje vloge izpeljali v zavidljivem slogu.  Delček dogajanja smo spremljali na TV3 in kdor je gledal lahko pove, da so otroci pravi misleci. 

Pohvala organizatorju za izvrstno izpeljavo in mentorjem za trud.

Ekipa po uspešno opravljeni nalogi.

POROČILO O 33. MEDOBČINSKEM OTROŠKEM PARLAMENTU

Zapisala in dokumentirala Julija Kocjan (OŠ Antona Ukmarja, Koper)


V petek 24. 3. 2023 je Društvo prijateljev mladine Koper organiziralo 33. medobčinski otroški parlament osnovnih šol Mestne občine Koper in Občine Ankaran.

V prvem delu je mlade parlamentarce gostil Svetovalni center Istre, kjer so pod vodstvom njihovih strokovnih delavcev potekale debatne delavnice na letošnjo temo otroškega parlamenta. Po volitvah se je delegacija preselila v sejno dvorano Pretorske palače, kjer se je odvilo plenarno zasedanje. Mlade parlamentarce je pozdravila podpredsednica DPM Koper gospa Ljuba Miljušević, župan Mestne občine Koper gospod Aleš Bržan in gospa Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS. Mladi parlamentarci so debatirali na temo Duševno zdravje otrok in mladih.  Skupaj so razpravljali in iskali konstruktivne rešitve na dano temo. Pri debati so ohranjali pozitiven odnos, se poslušali in skušali stvari pozitivno zaključevati. Mladi so spoznali posebnega gosta dr. Miho Vivoda, predsednika društva Naredi nekaj za naravo. Predstavil je poslanstvo društva, in kako veselje do supanja in skrb za naravo vplivata na dobro počutje. 

Gospa Ana Stavber, predstavnica NIJZ je mladim predstavila program Mira in kje lahko poiščejo vire pomoči.

Nika Zarja in Tomaž iz OŠ Šmarje pri Kopru sta nam dogodek glasbeno popestrila. Nacionalnega otroškega parlamenta v DZ V Ljubljani se bodo udeležili izvoljeni predstavniki iz OŠ Koper, OŠ Dekani, OŠ Ivana Babiča Jagra Marezige, OŠ Anton Ukmar in predstavnik OŠ Ankaran.

Mladi so se dogodka z veseljem udeležili in izrazili željo po dodatnih, podobnih srečanjih.