Zeleni nahrbtnik 2018/2019

V torek, 14. maja 2019, smo v prostorih Središča Rotunda otvorili razstavo okoljevarstvenega programa Zeleni nahrbtnik in zmajček Jurček, ki je v šolskem letu 2018/2019 potekal v vrtcih Mestne občine Koper in Občine Ankaran.

Za uvod so nam otroci otroškega pevskega zbora Kekec iz vrtca Koper, enota Kekec, pod taktirko Liljane Hrvatin in Blanke Mrak, zapeli pesem z naslovom Medved.

Navzoče je pozdravila predsednica Društva prijateljev mladine Koper Dušica Kokol in poudarila, da moramo vsi skrbeti za naš planet in to kot vzorniki prenašati na mlade rodove. Zahvalila se je Mestni občini Koper, Občini Ankaran in Luki Koper za finančno podporo, Središču Rotunda, ki razstavo prijazno gostijo. Seveda gre velika zasluga za uspeh projekta mentoricam, ki z izvirnimi pristopi otrokom v vrtcih nesebično delijo nauk o okoljski kulturi.

Zborček je po govoru predsednice zapel pesem z naslovom Sinica. Mlada voditeljica programa, osnovnošolka Anabel je povedala o programu Zeleni nahrbtnik in njegovem maskoti zmajčku Jurčku.

Za konec smo skupaj zapeli himno programa. Občinstvo je navdušeno ploskalo že med refrenom pesmi, po zaključeni pesmi pa se je vsul aplavz kot dež.

Pevci so po zaključenem uradnem delu otvoritve popili zaslužen sok, ostali pa so si z zanimanjem ogledali razstavo.

Na razstavi so bili na ogled skrbno pripravljeni plakati z opisi dejavnosti, ki so jih v enotah vrtcev izvajali v okviru izbrane ekološke teme v posameznem vrtcu.

Zeleni nahrbtnik 2018/19

Otroci otroškega pevskega zbora Kekec iz Vrtca Koper enota Kekec so za uvod prisotnim ubrano zapeli.


Starši otrok in ostali povabljeni so navdušeni zaploskali po vsaki točki programa.

V četrtek, 18. aprila 2019, je Zeleni nahrbtnik z zaključno prireditvijo končal svojo ekološko pot po vrtcih v Mestni občini Koper in Občini Ankaran.

Letos smo se srečali na amfiteatralni ploščadi Arene Bonifika, kjer so po protokolarnem pozdravu predsednice DPM Koper gospe Dušice Kokol in sprejemu častnega gosta prireditve maskote programa Zeleni nahrbtnik zmajčka Jurčka, za nagrado otrokom, ki so sodelovali pri projektu in letos vstopajo v prvi razred, vzgojiteljice Vrtca Koper uprizorile okoljsko obarvano zgodbo.

Dogodivščine med vrtovi z Zmajčkom Jurčkom

Scenarij: Mateja Luzar

Glasba: Andreja Tomažič Hrvatin

Igrajo: Mateja Luzar, Maja Kranjec, Andreja Florjančič Djukić, Teja Košuta, Janja Marčič, Erika Habjan, Nina Bernik in Tamara Krušvar

Po dolgi, hladni zimi so tudi gozdne živali dočakale prve sončne žarke. Pomlad bo njihove vrtove obarvala z najbolj pisanimi in dišečimi cvetlicami. Vse živali se pridno pripravljajo na tekmovanje za najlepše urejen vrt. Pri tem pa se jim pridruži še Zmajček Jurček, ki skrbno spremlja urejanje gredic, zalivanje, čiščenje vrtov, rast rastlin ipd.

Kdo je najbolj pridno zalival svoje rožice? Katera gredica je najbolj pisana? Vonj čigavih cvetlic se širi po celem gozdu? Čigav vrt je najlepši in kdo bo zmagovalec?

Otroci iz vrtca Škofije so na prizorišče prinesli Zeleni nahrbtnik in zmajčka Jurčka in ju predali predsednici DPM Koper. Na kratko so povedali kako so preživeli teden z zmajčkom Jurčkom.


V pozdrav dnevu zemlje smo v prelepem sončnem jutru, ob koncu prečudovite predstave, skupaj zapeli himno Zelenega nahrbtnika.

V četrtek, 18. oktobra 2018, je v okviru ekološkega programa v Škocjanskem zatoku DPM Koper v sodelovanju z Naravnim rezervatom Škocjanski zatok otrokom iz Vrtca Koper, enota Pobegi - Zajček predalo Zeleni nahrbtnik z ekološkimi nalogami in maskoto programa zmajčka Jurčka.

Otroke je pred rezervatom pričakala gospa Bojana in jim prijazno predstavila Škocjanski zatok, povedala, zakaj je pomemben in skupaj z otroki naštela živali, ki jih tam srečamo.

Odpeljala nas je do prve opazovalnice, kjer smo se pogovarjali o pticah selivkah in nam predstavila pripomočke s katerimi opazujemo ptice.

Osrednji del dogodka je seveda bil posvečen predaji Zelenega nahrbtnika in nalog, ki jih bodo otroci opravili med obiskom zmajčka Jurčka v njihovi enoti. Med predajo je iz nahrbtnika skočil zmajček Jurček, otroke nagovoril in jih prosil, če lahko za nekaj časa ostane v njihovem vrtcu na obisku in z njimi skozi igro skrbi za naravo in okolje. Potem so otroci z Matjažem zapeli himno Zelenega nahrbtnika in himno svojega vrtca. :-)

Po predaji smo pod strokovnim vodstvom gospe Bojane z daljnogledi skozi line opazovali ptice. Ker je bil dan res lep, sončen smo šli še do opazovalnega stolpa in dogodek zaključili še s prijetnim sprehodom v naravi.

Tako je zmajček Jurček v šolskem letu 2018/19 začel svojo letno pot.

Gospa Bojana iz Naravnega rezervata Škocjanski zatok je otrokom pripovedovala o pticah in o opazovanju le teh.


Z Matjažem, predstavnikom DPM Koper, so otroci zapeli himno Zelenega nahrbtnika.